Aggodalmak a mobil körül

mobil

A kutatók még mindig bizonytalanok a mobiltelefonok biztonságosságát illetően. Az idegesítő statikus kisüléshez hasonlóan merültek fel folyamatosan a mobil telefonok biztonságosságával foglalkozó kérdések az elmúlt évtizedben.

Az ellentmondás igazából 1993-ban kezdődött el, amikor a Larry King Live című televíziós talk-showban szerepelt egy kaliforniai férfi, aki azt állította, hogy a felesége agy daganatát a mobil telefonja alacsony sugárzása okozta. Hamarosan más rákbetegek is hasonló kijelentéseket tettek a telefonok gyártói ellen folyó perekben. A Cellular Telephone Industry Association, a Mobil Telefon Gyártók Egyesülete, (CTIA), hevesen tagadta a vádakat, de ugyanakkor beleegyezett, hogy támogasson egy hat éves kutatói programot, ami a mobil telefonok egészséget veszélyeztető hatását hivatott kivizsgálni.

Sajnos ez a kérdés még mindig megválaszolatlan. A CTIA tavaly befejeződött kutatási programja kevés említésre méltó eredményt produkált, jóllehet összesen 25 millió dollárt áldoztak rá. A mobil telefon biztonságosságával foglalkozó kutatások ez idáig teljesen véletlenszerűek voltak, és az eredmények még az eddiginél is nagyobb fejetlenséget okoztak.

Az utóbbi években tudósok arra az érdekes következtetésre jutottak, hogy a mobil telefon sugárzás mégiscsak hatással lehet a biológiai szövetekre. Az, hogy ez a hatás jó vagy rosszindulatú, megint más kérdés- ez idáig egyetlen tanulmány sem mutatott ki egyértelmű kapcsolatot a mobil telefon használat és a rák, vagy bármely más betegség között. Ennek ellenére vannak olyan tudósok, akik elővigyázatosságra intik a mobil telefon használókat. „Mivel ilyen sok ember használ mobilt ilyen régóta, akár egy csekély hatásnak is számos következménye lehet”- nyilatkozta Henry Lai a University of Washington professzora.

Számos sugárzás szakértő állítja, hogy fizikailag képtelenség, hogy a mobil telefonoknak bármilyen biológiai hatása legyen. A mobil sugárzás 800-tól 2,000 megahertzig terjed. (Az 1,000 megahertz alatti sugárzás a rádióhullám, míg az e fölötti a mikrohullám.) A nagy erejű ilyen sugárzás felmelegítheti a szerves anyagot- ezen az elven működik a mikrohullámú sütő is-, de a mobil telefon sugárzása túlságosan gyenge ahhoz, hogy ezt megtegye az emberi szövettel. Egy tipikus mobil telefon átlagos teljesítménye körülbelül egynegyed watt. Ha a telefon antennáját egy pár percre a fejhez emeljük, akkor a hullámok a közeli agysejtek hőmérsékletét maximum körülbelül 0.1 Celsius fokkal növelik.

Mivel ez az emelkedés egy tizede az agyhőmérséklet normális váltakozásának, valószínűtlen, hogy ez hatással lenne az agyra. Ezen felül, a mobil telefon sugárzás nem iozináló- szemben a röntgen és a gamma sugarak nagy energiájú fotonjaival, amik felapríthatják a DNS molekulákat, és ez által elősegíthetik a rákokozó mutációkat, a rádió- és mikrohullámú fotonok nem elég energetikusak ahhoz, hogy a szerves molekulák kémiai kapcsolatát megbontsák.

Számos kísérlet azonban arra enged következtetni, hogy a kis erejű rádió- és mikrohullám befolyásolhatja az emberek és állatok mentális teljesítményét. Például Alan Preece az angliai University of Bristol-ról az egyik kísérletében megkért egy önkéntesekből álló csoportot, hogy hajtsanak végre egy sor kognitív feladatot, mialatt fejhallgatók segítségével szimulált mobil telefon sugárzásnak voltak kitéve. A sugárzásnak nem volt szemmel látható hatása sem a rövid, sem a hosszú távú memóriára, de az alanyok reakció ideje jelentősen csökkent, miközben a képernyőn felvillanó „igen” és „nem”-hez tartozó billentyűket nyomogatták. Más szóval, a sugárzás az önkénteseket fürgébbé tette. Finn tudósok hasonló kísérleteket végeztek és ők is a reakciós idő csökkenését tapasztalták. De amikor patkányokat voltak kitéve kis erejű mikrohullámoknak Lai jó pár kísérletében, ezeknek az állatoknak hosszabb időre volt szükségük, hogy kitaláljanak a labirintusból, mint a kontroll csoportban lévőknek.

Az egészségre vonatkozó hatások kutatásai zavaróbb eredményeket hoztak. Az ausztráliai Royal Adelaide Hospital kutatói által 1997-ben elkészített tanulmányhoz olyan egereket használtak, amelyeket genetikailag fogékonnyá tettek a nyirokcsomó daganatra. Egy órán át naponta a tudósok kis erejű, a digitális mobil telefonok által kibocsátotthoz hasonló rádióhullámoknak tették ki az egereket. 18 hónap után a sugárzásnak kitett egerek között kétszer olyan magas volt a nyirokcsomó daganat száma, mint a kontroll csoport esetében. Ezzel szemben, 1999-ben a University of California William Ross Adey-je által vezetett kísérlet azt találta, hogy a digitális mobil telefon jelek valójában csökkentették a daganat előfordulását azoknál a patkányoknál, amelyeknél születésük előtt rákot előidéző vegyszereket alkalmaztak. „Látunk hatásokat, de nem tudunk rájönni miért” –mondta Adey.

Néhány biofizikus úgy véli, hogy a mobil telefonok által generált elektromagnetikus mező zavarhatja a test érzékeny elektromos tevékenységeit. Például, az egyik feltételezés szerint a mezők apró mozgásra késztetik a pozitív töltésű kalcium ionokat, amik a sejt membránok fő receptor részeit aktiválják. Megfelelő körülmények mellett még egy gyenge mező is jelentősen növelni vagy csökkenteni tudná a membrán áteresztő képességét. Ez megváltoztatná az ionok és a szabad gyökök koncentrációját a sejtben, és valószínűleg nagyobb DNS károsodáshoz vezetne.

1995-ben Lai és kollégája, Narendra P. Singh, bizonyítékkal állt elő eme hipotézis igazolására. Patkányokat kis erejű mikrohullámú sugárzásnak tettek ki két órán keresztül, majd DNS-t vontak ki az agyukból. Nagyobb mennyiségű törést találtak a kísérleti patkányok DNS fonatában, mint a kontroll csoport patkányaiéban. Azonban ezt az eredményt más kutatóknak azóta nem sikerült elérniük. A washingtoni egyetemen egy Joseph L. Roti által vezetett csoport semmilyen különbséget nem talált a DNS fonal törések számában fél tucat hasonló kísérlet után sem.

A mobil telefon biztonságosságának megbízhatóbb tesztje lenne egy átfogó epidemiológiai tanulmány, amely a rák és egyéb betegségek előfordulását vizsgálná több ezer hosszú ideje mobillal rendelkező személy esetében. Egy CTIA által támogatott kisebb kutatás előzetes eredményei azt sugallják, hogy a mobil telefon használatnak köze lehet egy ritka agydaganat fajta nagyobb számú előfordulásához, de a kutatás végleges eredményeit még nem tették közre. A National Cancer Institute, a Nemzeti Rák Intézet, egy szélesebb körű tanulmányát várhatóan az év vége felé hozzák nyilvánosságra.

Addig is számos tudós óvatosságra inti a mobil telefon használókat. Idén májusban a brit kormány felkérésére egy szakemberekből álló bizottság olyan jelentést tett közre, amelyben azt javasolják, hogy a gyermekek mobil telefon használatát, amennyiben az nem létkérdés, a szülők próbálják meg minimalizálni. Az ajánlás részben azon a tényen alapszik, hogy a mobil telefon elektromagnetikus mezője mélyebbre hatol a gyermekek fejében, mint a felnőttek esetében, ezért bármely lehetséges egészségkárosító hatás valószínűleg jobban érinti majd őket. A bizottság azt is javasolta, hogy a gyártók hagyjanak fel a kiskorúaknak szánt mobil telefon reklámokkal. Az Egyesült Államokban az ilyen promóció meglehetősen elterjedt. Az A&T Wireless vállalat, például, azt állítja, hogy nem célozza meg a gyermekeket, azonban forgalmaz Mickey Egér és más Disney figurás előlapokat.

A végén, azonban, a mobil telefont övező aggodalmak akár megalapozatlanok is lehetnek. A kutatók ez idáig a mobil telefonokkal kapcsolatban mindössze egyetlen veszélyforrást bizonyítottak be: használatuk vezetés közben nagyobb számú közúti balesetet eredményez (ennek mellőzését még az A&T is szorgalmazza). És még a legpesszimistább kutatók is elismerik, hogy a mobil telefon sugárzás potenciális egészségkárosító hatása elenyésző mondjuk a cigarettáéhoz képest. Ha még mindig aggódsz, beszerezhetsz magadnak egy kéz nélkül használható headset-et, ami legalább a sugárzást a fejedről egy másik testrészedre helyezi át. És talán elgondolkozhatsz azon is, hogy ne használj többé hajszárítót, hisz ezek erős, alacsony frekvenciájú mezőt sugároznak a fejhez közel. Azonban értelmetlen a mobil telefonhálózatok által használt adótornyoktól félni: az antennáktól már pár méter távolságban a mezők erőssége szinte a nullával egyenlő. „Pszichológia stressz szintén okozhatja a DNS fonatok törését. Tehát, a mobil telefonok miatti aggódás maga is lehet káros az egészségre”- fűzi hozzá Singh.

CARE.HU


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük