Deepak Chopra: Merlin visszatér

Igen. Merlin, a varázsló visszatér. És egyenesen a XX. századba, hogy visszaszerezze azt, amit elvesztett az idők kezdetének kezdetén: Arthur király virágzó birodalmát, a jóságot és szeretetet, a Szent Grált és a lovagok kerekasztala dicsőségét.

Ugye ismerik a legendát? A kelta legenda-mítosz, melyet nemcsak az angol kisgyerekeke, de szinte az egész világban ismernek, az Excalibur, a Szent Grál és Arthur király körül forog. És mindezek hátterében ott van Merlin, az öreg varázsló – az idők kezdete és vége, aki mindenről tud, de mégsem avatkozik be mindenbe. Pedig megtehette volna. Mordred, Arthur király vérfertőzött fia (Arthur féltestvérétől született a legenda szerint), a megtestesült gonosz győz, elvész a Szent Kard, az Excalibur, és elvész a mennyei ország, Arthur király virágzó birodalma mindennel együtt. És a gonosz mindenhova beférkőzik…

Megtehette volna, hogy Mordredet félrevezess. De nem tette: mert a jövőre gondolt. Köznyelviesen és köznapisan szólva a kis lépésekben hitt – így is tett. Deepak Chopra amerikai író munkájában a tér és idő – amolyan “időgépszerűen” – összefolyik, Merlin, ide-oda ugrál az időben, az idősávokban, hogy újrajátssza az elvesztett mérkőzést – a ma embereivel: gyerekekkel és az ifjú Arthurral, aki egy gyámolatlan fiatalember személyében született újjá ezer és ezer év után, hogy ismét felvirágoztassa a világot és száműzze örökre a gonoszt.

Mert a gonosz mindenütt ott van. Settenkedve, lépésről lépésre közelít hozzánk, körülölel és gyanútlanul táptalajt termesztünk magunk a számára. Mindannyiunkban ott szunnyad, de ha Arthurra gondolunk és harcára a gonosz ellen, az emberek országa megmentéséért, akkor sose fog előjönni. Mindannyiunkban ott van Merlin: mert Merlin mindenki, és mindenki együtt Merlin. Visszatért, hogy győzelemre segítse Arthurt, hogy emberek bőrébe bújva itt-ott lépkedjen egyet-kettőt a siker érdekében.

A rendkívül olvasmányos, érdekfeszítő regény gondolatvilága egyszerre mitikus és megfoghatatlan és mégis tudjuk, hogy mi játszódik le szemeink előtt. Chopra a mítosz-világ eszközeivel ébreszt rá minket a jelen valóságaira. Mert a jelen egyszerre a múlt és a jövő. Ezért van mindannyiunk közt Merlin.

CARE.HU


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük